WordCamp Europe 2016 in Wenen

Vorig jaar was het Sevilla, dit jaar zitten we in Wenen met het hele team voor WordCamp Europe 2016. Na een dagje zon, sightseeing, schnitzel, bier en 19.000 op de stappenteller zijn we klaar voor de WordCamp Europe bubbel.

Ruim 2.000 WordPress geeks uit 86 landen delen kennis, hun laatste ontwikkelingen en volgen in 3 tracks verschillende talks van WordPress experts.

Gekleed in de door Aida, speciaal voor Wenen ontworpen, gloednieuwe en super gewilde Level Level shirts, verspreiden we ons vrijdag over de verschillende talks om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

wceu vienna shirt

‘Moving Forward with a Mature Platform’

Bij een weekend vol nieuwe features hoort ook een klein stukje geschiedenis. WordPress developer John Blackbourn vat het vrijdagochtend nog even voor ons samen. WordPress wordt ingezet op 26,4% (vorig jaar nog 24%) van het web. Het systeem zelf is al zo’n 13 jaar oud en de technologie waar WordPress op rust (Runson, MySQL, PHP) is zelfs al 21 jaar oud. Vanuit een blogging platform gegroeid naar een vol CMS, WordPress wordt nu zelfs een Framework genoemd.

“De REST API, maar ook de nieuwe built-in responsive images functionaliteit zijn een paar van de nieuwere features die laten zien dat WordPress nog steeds innoveert en een vooruitstrevend platform is. De contributers zijn niet bang om bijvoorbeeld het plugin contributie proces op de schop te nemen als blijkt dat deze niet naar volle tevredenheid functioneert.”

Jos Achterberg
Developer

Schaalbaarheid van WordPress

Een enorm interessante talk was de duo presentatie van Juan Zapata en Dion Beetson die vertelden over de WordPress implementatie voor NewsCorp Australia. De belangrijkste boodschap is dat, ondanks alle andere geluiden, WordPress goed schaalt en voor enorme websites in te zetten is. In een periode van 18 maanden is het NewsCorp gelukt om 19 van hun websites over te zetten naar WordPress. De grootste uitdagingen zaten op het gebied van data migratie (bij 300.000 artikelen is dat altijd complex), snelheid van publiceren (binnen 60 seconden na publiceren moet een artikel live zijn, daarbij vinden er zo’n 18 updates per seconde plaats!) en de hosting (de NewsCorp websites krijgen zo’n 6 miljoen bezoeken per dag te verstouwen).

Taeke - Level Level Rotterdam

“De talk was voor ons erg herkenbaar. Met name bij de grotere websites zoals Elsevier.nl, Nieuws.nl en Z24.nl lopen we tegen dezelfde soort uitdagingen aan. Bij deze talk hebben we naast overlappende oplossingen ook een paar hele leuke nieuwe ideeën opgedaan welke we in de komende maanden verder zullen verkennen.”

Taeke Reijenga
Eigenaar Level Level

Security

Natuurlijk was veiligheid een belangrijk onderwerp. Want de vraag is niet of je een keer wordt aangevallen, de vraag is wanneer en hoe je daar op bent voorbereid. Stiekem vinden we het allemaal, ja ook developers, eng! “Cross-site scripting, brute-force attacks. It’s freaks us out!,” aldus security expert Aaron Campbell. Juist daarom adviseert hij om beveiliging ‘simpel’ te maken door bij het begin te beginnen. Nee, dat zijn niet de wachtwoorden. Een veilig huis begint bij de omgeving, niet bij de sleutels.

Start dus altijd met de juiste hosting en een betrouwbare hosting partner. Een beveiligde server is het begin en van groots belang. Wees vervolgens super kritisch op het inzetten van de juiste software. Denk hierbij niet alleen aan de updates, maar werk bijvoorbeeld ook alleen met veilige plug-ins. En voor je wachtwoorden hoor je alleen lange, random en unieke combinaties te gebruiken en werk daarbij altijd met Two-factor authentication waarmee je jezelf bijvoorbeeld nog een keer op je mobiel verifieert. Stiekem weten we dan eigenlijk wel al, maar Aaron geeft met deze simpele tips toch weer een wake-up call. Begin bij het begin zodat je security niet onnodig complex hoeft te maken.

“Maurizio Pelizzone ging in zijn talk, ‘Ten tips in ten minutes‘, als een speer door een tiental punten die je WordPress installatie veiliger maken. De talk gaf ons (gelukkig) geen nieuwe informatie, we zijn reeds bekend met alle punten en passen deze ook toe. Toch was fijn om zo te zien dat we geen dingen over het hoofd zien. Binnenkort gaan we dieper in op security en hoe wij dit als Level Level toepassen voor onze klanten.”

Peter van den Hooren
Developer

Flexbox

Nederlandse spreker Luc Princen, eigenaar Chef du Web, kwam naar Wenen om iedereen te overtuigen om Flexbox te gebruiken. Het maakt het leven van alle front-end developers stukken makkelijker en maakt het mogelijk om met pure CSS te stylen.

“Flexbox is een CSS functionaliteit waarmee je veel meer controle hebt over de lay-out van je content. Het is niet langer nodig om gebruik te maken van frameworks als Bootstrap en een grote hoeveelheid classes om bijvoorbeeld een kolom-indeling voor iedere state te definiëren. De oude manier om een responsive kolomindeling te maken was nogal hacky en niet erg flexibel. Dat is met Flexbox verleden tijd. Ook het verticaal centreren van content is niet langer een probleem. Het maakt ons leven als front-ender weer een stukje makkelijker. Flexbox wordt inmiddels, los van de oude IE’S, goed ondersteund, dus er is geen excuus meer om het niet te gaan gebruiken.”

Marco Boekestijn
Developer

Advertenties

Advertenties zijn voor designers en developers soms de grootste nachtmerrie, maar voor veel van onze klanten zijn ze een must. Een talk van Adam Silverstein over advertenties en over de optimalisatie qua technische performance en look & feel wekt dus onze interesse. Want waarom moeten advertenties online zo een vervelende user experience hebben? Hoe kunnen we dit verbeteren terwijl wij als webbouwer geen invloed hebben op de banner zelf. Dit verschilt natuurlijk per klant, maar het is aan ons, de webbouwers om uit te gaan van een optimale en consistente positie in het design. En dus de publisher te adviseren over de inzet. ‘Meer’ is natuurlijk niet altijd beter. En het is bijvoorbeeld ook absoluut niet gebruiksvriendelijk om video advertenties gelijk af te laten spelen.

Q&A Matt Mullenweg

Inmiddels draait ruim 26% van het web op WordPress. Wat is de toekomst? Wat is de visie van Matt Mullenweg? Wat wordt de focus in de groei van WordPress? In het Q&A uurtje met de WordPress oprichter zijn dat vooral de vragen waar naar wordt gezocht. “Shift the web more open. Make internet radically open!” Dat is wat Mullenweg drijft, maar geeft nog geen direct antwoord op de vraag hoe deze visie wordt omgezet naar product goals.

Matt mullenweg

28% nieuwe WordPress sites nog niet responsive

Een kritische vraag uit het publiek voor Matt komt van Google. Uit hun cijfers blijkt dat 28% van de nieuw geïndexeerde WordPress websites nog niet responsive is. “Wat gaat WordPress daar aan doen?” Een vraag die even voor een stilte zorgde, want dat zijn eigenlijk best schokkende cijfers die volgens mij nog op de radar van Matt Mullenweg stonden. “Let’s make it a requirement,” is zijn antwoord.

Dus?

Onze Jaime vat de dag mooi voor ons samen; De nieuwe iterates in de WordPress Core gaan snel. Er worden stappen gemaakt die invloed hebben op miljoenen bezoekers, websites beheerders en developers.

Eén ding is zeker; WordPress is meer dan alleen maar een blog, WordPress is groots! Wir gehen einen halben Liter Weizenbier zu punkten.

Alles voor een t-shirt 😬 #superman #wpengine #wceu #wordcamp

Een video die is geplaatst door Level Level (@levellevel_nl) op