WordCamp Europe 2016 dag 2: “Code is poetry”

Na een succesvolle eerste dag WordCamp Europe in Wenen zijn we nieuwsgierig naar dag twee. Muzikant en WordPress lead developer Helen Hou-Sandi opende de zaterdag verrassend met een klassiek stuk op de piano. Talks over accessibility, responsive typografie, privacy, en de REST API staan onder andere op het programma.

De highlights hebben we voor de geïnteresseerden samengevat.

 • WordCamp Europe 2016 Wenen

 • WordCamp Europe 2016 Wenen

 • WordCamp Europe 2016

 • WordCamp Europe 2016

 • WordCamp Europe 2016

Emotional interfaces

Emotional Interfaces, de talk van Tammie Lister, gaat over het gebruiken van emotie in je design. Sinds een aantal jaar is webdesign getransformeerd naar meer dynamische en interactieve interfaces. Tammie Lister gebruikt experimenten om erachter te komen welke emoties bepaalde verschillen in design oproepen.

“Wat zou er gebeuren als we empathische elementen kunnen designen? Dat zou de gebruikerservaring een stuk vergroten. Echt emotie overbrengen klinkt in eerste instantie onmogelijk, maar met bijvoorbeeld een kleine beweging of grafische elementen kan je wel zorgen dat je gebruikers een gevoel herkennen.”

Aida Fuster Duran
Designer

Bij één van haar experimenten heeft ze bijvoorbeeld drie buttons gecreëerd die de gevoelens blij, boos en verdrietig uiten. Met alleen maar een kleine beweging in de button met een specifieke richting en snelheid, creëer je al een gevoel dat mensen herkennen.

“Neem bijvoorbeeld een contactformulier dat bestaat uit legen velden en een button. Nogal een vrij kale en emotieloze manier van communiceren met je bezoeker. Terwijl je juist vraagt om contact. Door bij het designen van het formulier empatische elementen toe te voegen, maak je het contactformulier ‘menselijker’ en toegankelijker. Het gebruik van emotie in webdesign is een krachtige tool om te connecten met je gebruiker.”

Charlotte Heijmans
Content marketeer

Accessibilty

Hoe bruikbaar en toegankelijk is WordPress? Een simpel antwoord is er niet. Want dat verschilt natuurlijk per gebruiker, maar de afgelopen jaren zijn er flinke stappen gemaakt om WordPress aan de voorkant en aan de achterkant voor iedereen nog meer toegankelijk te maken. Dus bijvoorbeeld ook voor mensen met een beperking. Rian Rietveld maakt in haar talk iedereen weer meer bewust van de WordPress toegankelijkheid en het belang daarvan om daar zelf aan bij te dragen.

“Gisteren werd er ook aandacht besteed aan accessibility. In een demonstratie van tweetal Assistive Technologie programma’s kregen we beter inzicht in waarom bruikbaarheid voor echt iedereen zo belangrijk is. Er zijn namelijk een aantal verschillende alternatieven om te navigeren, scrollen en schrijven op het web. Als je een website met een screenreader bezoekt, bijvoorbeeld slechtzienden, dan wordt alles opgelezen. Zo zijn er ook tools die controle met voice commands mogelijk maakt. Hier dien je als developer dus altijd rekening mee te houden.”

Peter van den Hooren
Developer

REST API

Voor onze developers is de REST API een episch hulpmiddel want het geeft de mogelijkheid om zonder WordPress admin interface posts te maken, te editen en te verwijderen met code. Zo kan het bijvoorbeeld heel goed worden ingezet voor een import script in combinatie met WP CLI waarbij een grote hoeveelheid code van een Non-WordPress database overgezet moet worden naar een WordPress database.

Joe Hoyle liet zien dat er nog meer mogelijk is met de API. Hij liet een demo zien van een native iOS app genaamd Vienna (open source). Met Vienna kan je sites toevoegen waarbij je posts kan editen, toevoegen of verwijderen. Wat er nog mist in de API is het beheren van widgets en settings.”

Jos Achterberg
Developer

De REST API zit al enige tijd binnen de WordPress core, maar wordt nog wel met BETA bestempeld. De verwachting is dat het over een aantal releases stable is, wat wil zeggen dat de developers er genoeg vertrouwen in hebben dat er production code mee gebouwd kan worden zonder dat die code bij een volgende release zal omvallen.

Business track

In de business track wordt veel aandacht bestreed aan het optimaliseren van processen en werken met remote teams.

“Wauw! De talk van Mario Peshev was een ware rollercoaster! Een presentatie van zeker een uur weet Mario in een half uur aan de zaal over te brengen. In hoog tempo praat hij de zaal bij over de vraag hoe je een remote team aanstuurt. Als je je bedenkt dat er vandaag de dag open hart operaties op afstand uitgevoerd kunnen worden, heb je als bedrijf eigenlijk geen excuus meer om niet met een team op afstand te kunnen werken.”

Taeke Reijenga
Eigenaar Level Level

De belangrijkste tips die we bij de talk van Mario Peshev hebben opgedaan zijn de volgende:

 1. Documenteer alles, in een team met mensen op verschillende locaties en in mogelijk verschillende tijdzones kan je niet rond de koffiemachine even een aanpak of visie bespreken.
 2. Zorg dat iedereen in het team bekend is met de doelen en waarden van het bedrijf en het daar mee eens is.
 3. Team leden op afstand moeten voldoen aan een aantal eigenschappen. Denk aan zelfsturend, gemotiveerd, teamplayer en verantwoordelijk maar bedenk je ook dat niet alleen skills een goede werknemer maken. Vaak zijn juist de soft skills vele malen belangrijker.
 4. Focus op efficiëntie en resultaat en niet op het aantal uren dat een werknemer achter het scherm zit.
 5. Zorg dat je voor alles processen ontwikkeld. Van het aannemen van personeel tot het documenteren van de weekly standups en retrospectives.
 6. Maak alles binnen het bedrijf meetbaar. Meten is weten!

Hoe om te gaan met grote complexe projecten?

WordPress lead developer Andrew Nacin werkt bij de Amerikaanse overheid en benadrukt de essentie van documentatie en kwalitatieve code om te voorkomen dat je projecten op korte termijn een legacy (nalatenschap) project wordt. Een legacy project is een project dat om een bepaalde reden in nieuwe handen valt en moeilijk te ontcijferen is. Een project kan al een legacy project zijn op het moment dat de betrokken developers niet meer in het team zitten, dat je niet meer weet waarom je bepaalde keuzes had gemaakt en dus zelf de basale documentatie mist, of dat er geen tests geschreven zijn voor de code. Dit komt dus vaak voor bij overname van een project.

“Hij tipt ons om bij dit soort projecten altijd de focus te houden op het probleem, zonder afgeleid te worden door bijvoorbeeld algemene implementatie van de website. Dit mag soms ook quick-and-dirty zijn, als je dat dit dan maar wel documenteert. Je kan ook een eenvoudige moderne API om de bestaande functionaliteit heen bouwen om je later te focussen op legacy code. Als je project maar stap voor stap vooruit gaat.”

Jaime Martinez
Developer

Natuurlijk was dit niet alles. Marko Dugonjic inspireerde met CSS tricks voor responsive web typografie en we werden weer uitgedaagd om de privacy van onze klanten nog beter te beschermen. Sommige talks gingen simpelweg over keiharde code en sommige talks verdienen binnenkort een uitgebreider artikel.

Check hier de official after movie >>

Vanavond mogen we nog opgedoft op het WordCamp Europe Ball shinen en dan vliegen we morgen weer naar huis.

Code is poetry. WordCamp Europe; tot volgend jaar in Parijs?